Prinsjesdag 2024. Wat merkt u ervan?

  • Home
  • Nieuws
  • Prinsjesdag 2024. Wat merkt u ervan?

Helaas weten we na Prinsjesdag en de debatten van afgelopen weken nog steeds niet hoe de regering verder wil met de Wet DBA, de verplichte AOV (BAZ) en de Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Uit de Troonrede valt op te maken dat het kabinet eerst nog een inventarisatie van mogelijke verbeteringen over de arbeidsmarkt van de toekomst wil sturen naar de Kamer. Daarna komen ze pas weer op deze onderwerpen terug. 

Wel zijn er enkele fiscale zaken die bekend zijn geworden uit het Belastingplan van 2025 . Onderstaande lijst is een samenvatting Wij hebben niet alle veranderingen kunnen opnemen daar de lijst dan wel heel erg lang zal zijn geworden:

Verlaging zelfstandigenaftrek
Helaas wordt de verlaging van de zelfstandigenaftrek gewoon doorgezet. In 2025 is de aftrek nog maar € 2.470.
Ter vergelijk: Over 2023 bedroeg de zelfstandigeaftrek nog € 5.030,00 en over 2024 wordt deze verlaagd naar € 3.750,00

Mkb-winstvrijstelling
Een positieve ontwikkeling: De mkb-winstvrijstelling zou in 2025 dalen naar 12,07%, maar dit wordt nu iets minder: 12,7%.
Ter vergelijking: Over 2023 bedroeg deze nog 14% en over 2024 bedraagt deze 13,31%. 

Verlaging box 2 tarief
Het belastingtarief voor aanmerkelijk belang in box 2 gaat in 2025 omlaag, wat het aantrekkelijker maakt om van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap (bv) over te stappen.

Een nieuw schijf in Box 1
De inkomstenbelasting is verdeeld in verschillende 'boxen'. In box 1 valt onder andere de winst uit je eenmanszaak of VOF, maar ook je eventuele koopwoning (hypotheekrenteaftrek), salaris en uitkeringen.

Het kabinet wil nu de belasting voor de werkende middenklasse verlichten. Daarom wordt vanaf 2025 weer een derde schijf in box 1 ingevoerd, iets wat eerder in 2020 was afgeschaft. De nieuwe drempels en tarieven zijn als volgt:

Schijf 1 (2025): Tot € 38.411 met 35,82% belasting.
Schijf 2 (2025): Van € 38.411 tot €76.817 met 37,48%.
Schijf 3 (2025): Boven € 76.817 met 49,50%.

💡 Val je net in een hogere schijf? Je betaalt dan alleen het hogere tarief over het deel dat boven de drempel zit, niet over je hele inkomen.

Kleineondernemersregeling (KOR)
Vanaf 2025 wordt de KOR flexibeler en komt er een Europese versie. Meer in dit artikel.

Elektrische bestelauto en motorrijtuigenbelasting
Per 2025 ga je wel motorrijtuigenbelasting (mrb)  betalen voor een elektrische bestelauto/bestelbus, maar krijg je 75 procent korting op het normale tarief. In 2026 verdwijnt deze korting en betaal je het normale tarief aan mrb over je bestelbus. 

Verlaging overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting op woningen waar je niet zelf in gaat wonen, zoals een tweede woning, wordt verlaagd naar 8%. Dit maakt het voordeliger om een woning voor verhuur te kopen.

Afbouw algemene heffingskorting
De algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting, wordt vanaf 2025 verlaagd met € 335. Tegelijkertijd gaat de inkomensgrens voor de afbouw van deze korting omhoog naar € 28.406, waardoor meer mensen recht hebben op de maximale korting.

Aftrek zorgkosten
De regels voor het aftrekken van zorgkosten in de inkomstenbelasting worden vereenvoudigd. Er komt meer duidelijkheid over wat wel en niet mag worden afgetrokken. Mensen met hoge vervoerskosten door ziekte of handicap mogen standaard € 925 aftrekken.

Verhoging kansspelbelasting
Vanaf 2025 gaat de kansspelbelasting omhoog naar 34,2%, en in 2026 naar 37,8%. Dit kan ook invloed hebben op ondernemers die kansspelen organiseren, zoals winacties.

Btw-wijzigingen
Vanaf 2026 wordt het verlaagde btw-tarief op culturele goederen, logies, sport en boeken afgeschaft. Dit betekent hogere prijzen voor bijvoorbeeld festivalkaartjes, hotelovernachtingen en fitnessabonnementen. Voor scholen komt er extra geld om de btw-verhoging op lesmaterialen te compenseren.

Waar wordt nog over gepraat?
In de Troonrede kwam naar voren dat op een later moment weer over belangrijke zzp-onderwerpen gesproken gaat worden. Over de huidige stand van zaken over de Wet DBA, BAZ en VBAR lees je via onderstaande links meer:

  • Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties)
  • BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen)
  • VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Door met name de toevoeging van een eerste schijf als ook een verhoging van de Huurtoeslag zullen alhet le inwoners met een inkomen uit loondienstverband er in inkomen iets op vooruitgaan. Echter door de verlaging van de Zorgtoeslag en de verhoging van de Zorgpremie als ook de vele andere prijsverhogingen betekent dit niet dat u er onder aan te streep op vooruit gaat. Dit blijft toch een individuele aangelegenheid.

Voor ZZP-ers geldt dat het "ondernemers pesten" gewoon doorgaat hoewel ook door het toevoegen van een eerste belastingschijf kan deze tegenvaller iets worden opgevangen.

Voor ondernemers in een Besloten Vennootschap (BV) geldt dat zij minder belasting gaan betalen als gevolg van de verlaging aanmerkelijk belang in BOX 2.

Heeft u vragen hoe uw finaciele plaatje er in 2025 gaat uitzien? Wij kunnen op basis van uw persoonlijke gegevens dit voor u berekenen. Neemt u bij meer informatie contact op met 
HEJO Advies & Administratie via het formulier op onze contactpagina www.hejoadvies.nl
           
Share our website