Belastingdienst compenseert voor teveel betaalde box 3 heffingen

  • Home
  • Nieuws
  • Belastingdienst compenseert voor teveel betaalde box 3 heffingen
Goed nieuws als je een flinke bankrekening had: deze maand werd bekend wanneer de Belastingdienst mensen gaat compenseren die de afgelopen jaren te veel vermogensbelasting betaalden. Maar hoe wordt dit geregeld als je voortijdig komt te overlijden?  ‘Ik ben een ouder persoon en tegen de tijd dat het wordt uitbetaald, kan ik al in een kistje liggen. Hoe wordt dit dan voor de nabestaanden geregeld?’

Eerst even een klein stapje terug. Hoe zit het ook alweer met die teruggave van vermogensbelasting? Als je boven een bepaalde vermogensgrens uitkomt, betaal je vermogensbelasting. Hoeveel dat is, baseerde de Belastingdienst jarenlang op het verwachte rendement. Maar jarenlang, van 2017 tot en met 2022, werd dat te hoog ingeschat. Met andere woorden: veel mensen betaalden te veel belasting over box 3, het gedeelte van de belastingaangifte waar vermogen wordt belast.
Dit najaar kunnen alle mensen die daar mee te maken hadden een brief verwachten van de Belastingdienst waarin wordt uitgelegd hoe het precies zit met het ‘aanvullend rechtsherstel box 3’, zoals de hersteloperatie wordt genoemd. Ondertussen is de organisatie druk bezig met het maken van een formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’, dat vanaf de zomer ingevuld kan worden voor elk jaar waar je te veel vermogensbelasting hebt betaald. De uitbetaling laat nog iets langer op zich wachten: eind 2025 krijg je bericht wat het betekent en of je geld terug krijgt.

En omdat het dus nog even duurt voordat dit achter de rug is, rijst de vraag, hoe dat moet als u voor die tijd zou komen te overlijden: ‘Hoe is dit voor nabestaanden geregeld?’ Een woordvoerder van de Belastingdienst reageert: ,,Wanneer de belastingplichtige recht heeft op aanvullend rechtsherstel en overlijdt voordat de vermindering van de aanslag heeft plaatsgevonden, dan hebben de erfgenamen hier ook recht op.’’

Oftewel: de nabestaanden hebben recht op de correctie. ,,Uiteraard dienen de erfgenamen wel het lagere werkelijke rendement aannemelijk te maken. Daarvoor kan het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ worden gebruikt’’, aldus de woordvoerder.

Om dat formulier in te vullen, heb je veel gegevens nodig, van spaarsaldo’s, tot contant geld en beleggingen. Die kun je nu al verzamelen of eventueel opvragen bij de bank of verzekeraar. Op de site van de Belastingdienst staat een lijst.

(Hoeveel mag je in 2024 belastingvrij sparen? 

Wanneer betaal ik eigenlijk belasting over mijn spaargeld? Er geldt in 2024 een zogenaamd ‘heffingsvrij vermogen’ van 57.000 euro (voor alleenstaanden) of 114.000 euro (voor fiscaal partners). Daarover betaal je géén belasting. Over bedragen daarboven betaal je wel belasting: in 2024 is dat 36 procent over het behaalde rendement. Op de site van de Belastingdienst staan verschillende rekenvoorbeelden

In 2025 gaat het heffingsvrij vermogen, als het Belastingplan eind dit jaar wordt ingestemd, naar 57.684 euro voor alleenstaanden en het dubbele, 115.368 euro, voor fiscaal partners. Het percentage van 36 procent blijft staan.)

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen of in alle redelijkheid het in kaart brengen van uw daadwerkelijke rendement over genoemde jaren? Neemt u dan contact op met HEJO Advies & Administratie.
Wij helpen u graag met het invullen van het formulier "Opgaaf daadwerkelijk rendement".  


 
Share our website